23 Nisan 2016

Polen allerjisi olanlarda besinler

Polen allerjiklerin dörtte-beşte biri taze meyve ve sebzelere da allerjiktir. Genellikle ya ağız içinde şişme ve kaşınma veya deride yaygın kurdeşen (ürtiker) veya ender olarak anafilaksi denilen alerjik şok ortaya çıkabilir.

Polen alerjiklerin %5’i bal yediğinde çeşitli alerjiler ya da karınağrısı, bulantı gibi sorunlar yaşayabilir. Ağaç polenlerinden birisine örneğin Huş ağacı (Betula verrucosa) polenlerine allerjik olan kişilerin yaklaşık üçte biri elma, armut, kiraz, vişne gibi çekirdekli meyveleri yerken ağız ve dudaklarda kaşıntı, şişlik, karınağrısı, bulantı gibi yakınmalar hissedebilir. Çünkü tüm bu meyvelerin allerjenik yapıları birbirine benzemekte, vücut bütün sayılan bu meyveleri aynı kefeye sokarak aynı işlemi uygulamaktadır.

Aslında savunma sistemimiz itiraf etmek gerekirse burada bir miktar yanılmaktadır. Buna benzer başka olaylar diğer grup polenlerle de görülmektedir. Çimen polenlerinin bazılarına allerjik olanlar pırasa, maydanoz, dereotu vs yediklerinde lokal veya genel bazı allerjik problemler yaşamaktadır.

Türk Toraks Derneği

TEMİZ HAVA SOLUMAK HAKTIR

TWITTER

© 2017 Türk Toraks Derneği. Tüm Hakları Saklıdır