19 Ağustos 2015

Polen allerjisi olanlar, çapraz reaksiyonlara dikkat!

Polen allerjisi olan kişilerin bilmesi gerekli önemli noktalardan birisi de çapraz reaksiyon denen olaydır. Oral alerji sendromu veya polen-besin alerjisi olarak da bilinen bu durumda polen alerjisi olan kişilerin yaklaşık %40’ında polen alerjenleri ve bazı gıdalardaki proteinlerdeki yapısal benzerliğe bağlı olarak bazı taze sebze ve meyvelerin içerdiği alerjenlere karşı da duyarlılık gelişebilir.

Örneğin Huş ağacı (Betula verrucosa) polenlerine allerjik olan kişilerin yaklaşık üçte biri elma, armut, kiraz, vişne gibi çekirdekli meyveleri yerken ağız içi ve dudaklarda kaşıntı, şişlik; karın ağrısı, bulantı gibi yakınmalar olabilir.

Buna benzer başka olaylar pelin ve üzüm otu gibi diğer grup polenlerle de görülmektedir. Polen allerjik kişiler bazen bal yerken de, balın içinde bulunan kendisinin duyarlı olduğu proteinler nedeniyle allerjik bir atakla karşılaşabilirler (ani ürtiker atağı veya bulantı, karınağrısı, ishal vs). Bu durum gerçek bal alerjisi ile karıştırılmamalıdır.

Türk Toraks Derneği Astım ve Allerji Çalışma Grubu

TEMİZ HAVA SOLUMAK HAKTIR

TWITTER

© 2017 Türk Toraks Derneği. Tüm Hakları Saklıdır